Zilveren griffel voor Don & Sjon!!

22 juni 2021

"Die kleine is Don, de lange is Sjon" heeft een zilveren griffel gewonnen in de categorie zes tot negen jaar!!!

Great award!
My first-reading book about the good friends Don and Sjon (Manu et Nono in French), won the prestigious Dutch Silver Pen, for best written book in the category age 6 to 9, published in 2020.

Er zijn er dit jaar 11 uitgereikt, in de volgende categorien: tot 6 jaar (2) , zes tot 9 jaar (2 - waaronder mijne:), negen tot twaalf jaar (2), twaalf tot vijftien jaar (2), informatief (2) en poëzie (1)

Veel dank aan de griffeljury, aan Belle Kuiken, redacteur bij Queridio, die mij gevraagd heeft om een boek voor Tijgerlezen te schrijven, en aan Nanja Toebak die voor het mooie omslag heeft gezorgd. Hierbij een stukje uit het juryrapport:
Valckx creërde twee ijzersterke, grappige personages die zich zowel in tekst als in beeld kunnen meten met andere legendarische duo's. Ze doet dat met een minimum aan woorden, maar uiterst effectief, waardoor Die kleine is Don, de lange is Sjon een geweldig boek is voor de beginnende lezer.

Elly Vernooij (zij selecteert jeugdboeken voor de provinciale collectie van Lek & Ijssel) op haar blog:
... Dit kleine boek met de lange titel is een schot in de roos. Don en Sjon leven in een veilige wereld en kunnen van elkaar op aan. Overzichtelijk en vertrouwd. Diep in ons hart willen we dat toch allemaal? En zeker kinderen van 7 jaar. De tekeningen ogen simpel, het taalgebruik is niet moeilijk. De verhaaltjes zijn bizar herkenbaar en vol humor en extreem leuk voor te lezen. Geef Catharina Valckx goud voor het bedenken van dit duo. Don en Sjon verdienen een plek in het collectief geheugen van de toekomst.

Ha ha! ja, goed idee :)